Dagbesteding gehandicapten Rotterdam

Dagbesteding gehandicapten Rotterdam

 

In Rotterdam zijn er vele verzorgingsinstellingen die aandacht besteden aan een zinvolle en passende dagbesteding. Dit is een belangrijk onderdeel van de gehandicaptenzorg. Het is belangrijk dat de cliënt plezier in zijn of haar werk heeft en er indien nodig aandacht is voor eventuele aanvullende leerdoelen. In Rotterdam zijn er verschillende aanbieders van dagbesteding die actieve ondersteuning bieden.

 

Wat is dagbesteding?

 

Dagbesteding is er voor cliënten met een handicap die niet volledig mee kunnen draaien in de huidige maatschappij. Dit kan komen door een lichamelijke-, geestelijke-, of meervoudige beperking. Ook mensen met niet-aangeboren hersenletsel kunnen veel baat hebben bij een zinvolle en leuke dagbesteding. Bij een dagbesteding wordt er voor de cliënt een werkplek aangeboden. Dit wordt ook wel een dagactiviteitencentrum genoemd. De aard van de activiteiten kunnen zich op van alles richten, zoals recreatie, horeca, educatie en het maken van producten of het leveren van diensten. Tijdens de dagbesteding is er dan ook ruimte voor scholing, cursussen, werk, zelfstandigheidstrainingen, ontspanning en sport.

 

Zinvol de dag inrichten

 

Iedereen is anders en de manier van dagbesteding voor gehandicapten hangt dan ook af van de cliënt. Zo zijn er instanties in Rotterdam die gehandicapten helpt om de school af te maken en werk te zoeken en te behouden, of om een passende dagbesteding te vinden. Hierdoor wordt de cliënt actief betrokken bij de maatschappij, wat een gevoel van zingeving geeft. Zo kan de dagbesteding bijvoorbeeld bestaan uit een middag knutselen of samen sporten, of een training waarbij de deelnemers leren hoe ze zelfstandig kunnen wonen of zelf wat kunnen koken. Een dag die goed besteed is zorgt voor de juiste structuur in het leven. Doorgaans wordt er gewerkt met een rustige en vertrouwde benadering om de vorming van prikkels te remmen. Kleine groepen zorgen voor een vertrouwde basis en veel tijd voor het individu.

 

Individuele begeleiding

 

Individuele begeleiding is zeer belangrijk om het meeste uit de dagbesteding te halen. Zo voelen cliënten met een handicap zich ondersteunt, gezien en gehoord. Er is zowel dagbesteding in Rotterdam voor kinderen als volwassenen. Door bijvoorbeeld mee te helpen op een zorgboerderij of lekker creatief bezig te zijn in een kunstwerkplaats ervaren de cliënten positieve gevoelens en hoeven ze zich niet te vervelen. In Rotterdam valt altijd wel iets te beleven. Doordat het een grotere stad is zijn er vele initiatieven, niet alleen vanuit de gehandicaptenzorg maar ook vanuit een breed netwerk aan vrijwilligers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *