Wat is NLP

NLP

 

Misschien heb je de term al eens voorbij horen komen, NLP. Maar waar staat NLP nu precies voor? NLP is de afkorting voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Dit is een onderdeel van de praktische psychologie. Maar wat betekend NLP dan precies en hoe kun je dit zelf gebruiken en toepassen?

De NLP-methode is ontwikkeld in de jaren 70 door hypnotherapeut Milton Erikson en gezinstherapeute Virginia Satir. Hun methode is gebaseerd op het onderzoek van de grondleggers van NLP Richard Bandler en John Grinder.

 

Ze hebben onderzoek gedaan naar hoe het kwam dat iedereen op zijn eigen manier op situaties reageerde. Sommige mensen worden bijvoorbeeld snel boos en andere worden bijna niet boos. Sommige mensen vinden bepaalde beelden grappig en een ander kan zich hier totaal niet in verplaatsen.

Maar hoe komt dit precies? Laten we eerst eens dieper naar de woorden Neuro Linguïstisch Programmeren kijken.

 

Het woord Neuro heeft te maken met je brein, je hersens. Ieder mens heeft zijn eigen patronen ontwikkeld in zijn brein. Met sommige patronen ben je aangeboren en andere patronen ontwikkelen zich naarmate je ouder wordt. Dit kan afhangen van je leefomgeving en andere externe factoren.

Het woord Linguïstisch heeft te maken met taal. De taal waarmee je communiceert met je zelf en met anderen.

Programmeren heeft te maken met hoe jouw brein en de taal samengaan en het gevoel dat hierbij bij jou ontstaat. De bedoeling is dat je positieve patronen ontwikkeld die jou goed doen voelen. Helaas is dit niet altijd het geval. Maar door met NLP aan de slag te gaan kan je je zelf principe opnieuw programmeren zodat je afstand kunt doen van al het negatieve en je de focus legt op het positieve.

 

Met de NLP-methode leer je om je brein opnieuw aan te sturen zodat je je weer goed gaat voelen. Je leert jezelf aan hoe je je beter gaat voelen zodat je een beter, gezonder en productiever leven kunt leiden. Bij NLP gaat men er van uit dat je hersens werken op basis van de 5 zintuigen: voelen, proeven, ruiken, zien en horen. De focus ligt het meeste op horen, zien en voelen.

Door deze zintuigen op een positieve manier te prikkelen kun je positievere gedachten krijgen. Kijk maar eens een uur lang naar vrolijke en blije filmpjes en beelden, luister maar eens een uur lang naar je lievelingsnummers. Je zult merken dat je je direct veel positiever en beter gaat voelen.

Dit zijn kortetermijnoplossingen. Door met NLP aan de slag te gaan ga je hier dieper op in en zal je leren wat je dagelijks kunt doen en ondernemen om lekkerder in je vel te gaan zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *