PWV (gezondheid)

PWV (gezondheid)

 

Bloeddruk is een zeer relevante zaak om in de gaten te houden. Niet alleen de hoogte van de bloeddruk, maar ook bijvoorbeeld de PWV. Dat is namelijk informatie waar je echt iets mee kunt. Waarom is het zo relevant om dit regelmatig op te meten? Voornamelijk omdat het gezondheidsklachten teweeg kan brengen op de lange termijn, maar ook op de korte termijn. Een hoge bloeddruk is een steeds groter wordend probleem in de samenleving. Overigens niet enkel in Nederland, maar over de gehele wereld zijn er mensen die hiermee kampen. In arme landen zelfs nog meer.

 

Vermoeidheidsproblemen

 

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je last hebt van vermoeidheid. Vermoeidheid komt meestal niet voor bij mensen met een hoge bloeddruk, maar juist omgekeerd. Mensen met een zeer lage bloeddruk kunnen last krijgen van vermoeidheid. Daarom is het ook noodzakelijk om daar hartstikke goed op te letten. Ben je regelmatig moe, dan zal de huisarts gaan opnemen hoe je bloeddruk eruit ziet. Dit is vaak een standaardtest die huisartsen uitvoeren. Op basis daarvan kan een analyse worden gemaakt, zodat men vervolgens kan kijken in hoeverre dit opgelost kan worden. Of om te kijken of je medicijnen nodig hebt.

 

Hart en vaatziektes

 

Een groot probleem is dat een hoge bloeddruk op de lange termijn zeer gevaarlijk kan zijn. Door langdurig te hard pompen, bestaat er namelijk een risico dat je aderen gaan opzwellen met als gevolg dat ze kunnen knappen. Dat is natuurlijk zeer gevaarlijk en om die reden sterven er dan jaarlijks ook velen aan een hoge bloeddruk in Nederland. Dus je moet altijd oppassen hoe de situatie ervoor staat. Het wordt ook wel een stille moordenaar genoemd, juist omdat sommige mensen niet bewust zijn van het gegeven dat ze een hoge bloeddruk hebben. Er wordt dan ook niet altijd even goed op getest. Maar tegenwoordig wordt het belang van preventief testen ingezien, waardoor ook bij jongeren er al rekening mee kan worden gehouden.

 

Eetgewoontes aanpassen

 

Door bewust te zijn van je bloeddruk weet wat je wat je moet doen. Sommige mensen nemen namelijk onbewust veel zout in, dat kan als gevolg hebben dat ze daardoor een veel te hoge bloeddruk krijgen. Maar omdat ze dit niet weten, passen ze daar natuurlijk hun leefgewoonte niet op aan. Dat heeft dan weer als gevolg dat de bloeddruk stijgt, want als je niet bewust bent van een gevaar, dan is er natuurlijk geen gevaar. Daarom is het van het grootste belang om je eetgewoonte aan te passen. Zeker als je bekend bent met het feit dat je een te hoge bloeddruk hebt. Een dokter kan je advies geven over wat je moet eten en wat niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *